O POLJOPRIVREDNOM EKOLOŠKOM GOSPODARSTVU

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo OPG CAR STJEPAN je gospodarstvo s ekološkim certifikatom za uzgoj jezgričavog i koštunjičavog voća ukupne površine svega 0,86 ha kao okućnice u Kolodvorskoj ulici u Vrbovcu. Uzgoj aronije je na površini 0,52 ha s 1800 grmova aronije sorte Nero. Tlo je pripremano godinu dana sijanjem rauole (lat. Raphanus sativus) i njenim zaoravanjem za zelenu gnojidbu. Korišten je i stajnjak iz malog seoskog gospodarstva te je zemlja primijenjena oranjem, podrivanje na dubinu od 40 cm iusitnjavanjem. Trogodišnje sadnice koje su ručno posađene u jesen 2015. već su iduće godine dale prvi simbolički urod što dokazuje o kvaliteti sadnog materijala i pravilnoj obradi tla za ekološku proizvodnju plodova aronije a što je dokazano kemijskom analizom uzoraka zemlje i izdanim certifikatom za ekološki uzgoj.

Ostatak voćnjaka površine 0,34 ha čine pretežno jabukame, kruške, maline i borovnica ali ima i drugog voća za vlastite potrebe i vjerne kupce. Oba voćnjaka su navodnjavana metodom kap po kap, pitkom vodom iz vlastitog zdenca koji ima Vodopravnu dozvolu za korištenje vode. U voćnjacima je posijana podzemna djetelina (lat.Trifolium subterraneum) kako bi se tlo obogaćivalo dušikom prirodnim putem, spriječio rast korova i sačuvala vlažnost tla.

Gospodarstvo raspolaže zidanim objektom za skladištenje, garažiranje mehanizacije i eventualno buduću preradu voća. Nadalje u objektu je smještena komora za hlađenje voća kapaciteta 15 m3 i poseban hladnjak za brzo zamrzavanje te stroj za pranje voća prije skladištenja ili prodaje ili pak prerade. Investicija u ekološku proizvodnju voća napravljena je iz vlastitih sredstava i sredstava Programa ruralnog razvoja Zagrebačke županije. Potrebna mehanizacija za održavanje voćnjaka nabavljena je isključivo iz vlastitih sredstava. Tako osnovano i vođeno gospodarstvo osiguralo je svoju održivost u bilo kakvim tržišnim prilikama s mogućnošću širenja po zasađenim površinama, asortimanu voća i njegovoj preradi a ovisno o potražnji na tržištu i ekonomskoj isplativosti.